Zdrowie

Niedobór witaminy C — czym się objawia i jak mu przeciwdziałać?


W okresie jesienno-zimowym coraz więcej osób sięga po witaminę C. To składnik znany przede wszystkim jako strażnik naszej odporności i z tego względu kojarzony jest głównie z różnego rodzaju preparatami na przeziębienie. Mimo tego witamina C ma mnóstwo innych cennych właściwości, a jej niedobór może objawiać się wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami. Jak zadbać o odpowiedni poziom kwasu askorbinowego w organizmie?

Funkcja witaminy C w ludzkim organizmie

Ktokolwiek słyszał informację o tym, że witamina C przeciwdziała przeziębieniu, powinien wiedzieć, że nie jest to całkowita prawda. Okazuje się, że kwas askorbinowy nie wykazuje działania profilaktycznego w przypadku przeziębienia. Jedynie podczas choroby nieco skraca jej długość. Potwierdzone jest natomiast działanie witaminy C w zakresie uszczelniania naczyń krwionośnych. Dzięki temu zmniejsza się podatność organizmu na zakażenia oraz maleje prawdopodobieństwo rozprzestrzeniania się bakterii i wirusów. Kwas L-askorbinowy odpowiada także za syntezę kolagenu, syntezę hormonów steroidowych oraz ma działanie przeciwutleniające. Witamina C, biorąc udział we wchłanianiu żelaza w organizmie, staje się niezbędna w leczeniu niedokrwistości.

Objawy niedoboru witaminy C

Nikogo nie powinien zdziwić fakt, że niedobór witaminy C jest najczęściej wynikiem złej oraz ubogiej w warzywa i owoce diety. Niedostateczny poziom kwasu askorbinowego może prowadzić do:

  • słabej syntezy kolagenu,
  • obniżenia nastroju, a nawet stanów depresyjnych,
  • osteoporozy z uwagi na zmniejszenie wchłaniania wapnia,
  • anemii w wyniku mniejszego wchłaniania żelaza,
  • osłabienia odporności, a tym samym do infekcji.

Przewlekłe niedobory witaminy C mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, a także miażdżycę. Ograniczona ilość tego składnika przyczynia się do wzrostu cholesterolu oraz ciśnienia tętniczego. Jako typowy skutek długotrwałego niedoboru kwasu askorbinowego wymienia się utratę zębów.

Jak suplementować witaminę C?

Jako że nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie syntezować kwasu askorbinowego, musimy dostarczać go w pożywieniu. Codzienny jadłospis warto więc wzbogacić o większą ilość warzyw i owoców. Poleca się spożywać takie produkty jak czarna porzeczka, cytrusy, jabłka, natka pietruszki czy cebula. Osoby mające problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości witaminy C z dietą, decydują się przyjmować suplementy bazujące na kwasie L-askorbinowym lub aceroli. Warto zwrócić uwagę na to, by były to produkty jak najbardziej naturalne i pozbawione sztucznych dodatków.

Suplementowanie witaminy C jest ważne zarówno w okresie jesienno-zimowym, jak i przez cały rok. Niedobór tego związku organicznego może być nie tylko szkodliwy, ale i niebezpieczny.

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem internetowym Najlepsze Suplementy.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
53 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *