Rodzina i dziecko

Dania jednogarnkowe — szybki obiad dla całej rodziny!


Gotowanie dla domowników jest bardzo przyjemnym i satysfakcjonującym zajęciem. Niekiedy jednak brakuje nam odpowiedniego sprzętu kuchennego czy też pomysłu, co możemy przyrządzić. Idealnym rozwiązaniem w takich sytuacjach są dania jednogarnkowe. Jak je przygotować i co będzie nam potrzebne?

Zalety dań jednogarnkowych

Szukając pomysłu na szybki i jednocześnie pożywny obiad, zwykle staramy się wybierać przepisy z jak najmniejszą ilością zróżnicowanych składników. Jednak ograniczanie się wcale nie musi być jedynym rozwiązaniem. Na sycące i zdrowe obiady idealnie nadają się dania jednogarnkowe, które bardzo łatwo możemy wykonać, nawet mając jedynie garnek duży w swojej kuchni. Największą zaletą tych dań jest brak konieczności używania i tym samym brudzenia kilku naczyń. Co więcej, gotować możemy zarówno dania wegetariańskie, jak i te zawierające mięso.

Jak przygotowywać dania jednogarnkowe?

Na czym powinniśmy się skupić, chcąc przygotować posiłek z jednego naczynia? Na samym początku warto ocenić, na ile porcji powinniśmy przyrządzić danie. Dzięki temu będziemy mogli wybrać odpowiedni garnek, ale przydatna może się nam także okazać duża patelnia z pokrywką. Przykrywka pozwala naszej potrawie nabrać właściwej struktury, smaku i temperatury. Pamiętajmy, że z początku składniki mogą mieć nieco większą objętość. Co istotne, do dań jednogarnkowych wystarczy jedynie niewielka ilość tłuszczu, dzięki czemu posiłek staje się o wiele zdrowszy. Nie zapomnijmy o odpowiednim przyprawieniu potrawy, a możemy to zrobić całkowicie według naszego uznania.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
32 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.