Podczas smażenia potraw nieoceniona staje się patelnia, która musi odznaczać się wytrzymałością, łatwością użytkowania i niezawodnością w każdej sytuacji. Na szczęście do wyboru mamy różnorodne rodzaje patelni, dzięki czemu możemy zachować komfort nawet podczas intensywnego przygotowywania potraw. Jakie rodzaje patelni są cenione przez użytkowników?
Patelnia grillowa
Jednymi z ciekawszych propozycji są patelnie grillowe, które dają możliwość przyrządzania potraw z efektem grilla, bez konieczności wychodzenia z domu. Posiadają specjalne rowki na powierzchni smażenia, dlatego tworzone dania stają się lżejsze i zdrowsze (nadmiar tłuszczu ulega odprowadzeniu na dno). Kiedy postawić na patelnię grillową? To dobry wybór wtedy, gdy chcemy przygotować aromatyczne mięsa, ryby i warzywa, zachowując ich naturalny smak i uzyskując charakterystyczne paski grillowe.
Patelnia wok
Kolejnym popularnym akcesorium kuchennym jest patelnia wok, stworzona z myślą o azjatyckich potrawach. Odznacza się głębokim kształtem, co pozwala na szybkie smażenie w wysokiej temperaturze i uzyskiwanie intensywnego smaku potraw. Wok z powodzeniem wykorzystamy do dań typu stir-fry, warzyw i smażonych makaronów. Jeśli lubimy kuchnię azjatycką, taka patelnia stanowi strzał w dziesiątkę.
Patelnia na indukcję
Jak sama nazwa wskazuje, naczynie to przystosowane zostało do pracy na nowoczesnych płytach grzewczych. Posiada specjalne, magnetyczne dno, zapewniając równomierne i szybkie rozprowadzanie ciepła. To z kolei skutkuje oszczędnością czasu i energii podczas gotowania! Patelnie indukcyjne mają różne rozmiary i kształty, dlatego z powodzeniem dopasujemy je do indywidualnych potrzeb.
Chętnie wybierane są także zestawy patelni, zwłaszcza wtedy, gdy cenimy kompleksowe podejście do gotowania. W zestawach znajdziemy różne typy i rozmiary naczyń, tak aby codzienne gotowanie stało się przyjemniejsze i bardziej komfortowe. Komplety patelni większych i mniejszych bez wątpienia spełnią kulinarne potrzeby każdego użytkownika.