Różne

Stal nierdzewna – zalety i sposób otrzymania


Stal nierdzewna

Stal jest jednym z często wykorzystywanych w przemyśle surowców w procesie wytwarzania. Znajduje szerokie zastosowanie w budownictwie czy branży samochodowej. Ten wyjątkowy stop żelaza z węglem, ze względu na specyficzne właściwości może być stosowany do produkcji m.in. kadłubów łodzi, gdzie wytrzymałość i trwałość są podstawą. W praktyce wyróżnia się różne rodzaje stali. Czym jest stal nierdzewna i gdzie znajduje zastosowanie?

Stal nierdzewna – jeden produkt, wiele zastosowań

Stal nierdzewna jest szczególnym rodzajem stopu żelaza z węglem. Wśród najważniejszych zalet wymienić należy wysoką odporność na korozję. W związku z tym wykorzystywana jest do produkcji licznych elementów wyposażenia w kuchniach oraz łazienkach. Stal nierdzewna odporna jest nie tylko na stały kontakt z wodą, ale dobrze znosi również warunki dużej wilgotności panujące w pomieszczeniu. Co ważne, stal nierdzewna charakteryzuje się odpornością na działanie wysokiej temperatury – nie ulega odkształceniom ani nie odparza. Na podkreślenie zasługuje także fakt, że produkty wykonane ze stali nierdzewnej odporne są na wiele środków chemicznych, w tym także kwasy. Jest to cecha szczególnie istotna w kuchniach oraz łazienkach, gdzie należy zadbać o odpowiednie warunki sanitarne. Co więcej, wyjątkowa struktura stali nierdzewnej utrudnia rozwój bakterii, dzięki czemu blaty i inne powierzchnie pozostają bardziej higieniczne.

Stal nierdzewna

Montaż elementów ze stali nierdzewnej jest korzystna także w kontekście zmian, jakie obserwowane są często na metalowych elementach w długiej perspektywie czasu. Zaletą stali nierdzewnej jest brak charakterystycznych zmian czy przebarwień. W domach mimo wszystko dominują blaty kuchenne, które nadają wyjątkowy charakter i przytulność wnętrzom (np. kuchniom). Jednak stal nierdzewna jest obecna w domowym wnętrzu, gdyż wykonywane są z niej lodówki oraz zmywarki. Właściwości higieniczne i sanitarne sprawiają, że stal nierdzewna jest wykorzystywana na dużą skalę w restauracyjnych kuchniach. Tam, gdzie konieczne jest utrzymanie nieskazitelnych warunków blaty, ale coraz częściej także szafki, regały czy inne akcesoria wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej.

Na uwagę zasługuje fakt, iż stal nierdzewna i jej zastosowanie w gastronomii nie jest związane wyłącznie z wygodą, gdyż zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarno- epidemiologicznymi, stal nierdzewna jest obowiązkowa wszędzie tam, gdzie dochodzi do kontaktu z żywnością.

Warto zaznaczyć, że właściwości związane z odpornością na trudne i żrące chemiczne środowisko sprawiają, że stal nierdzewna może zostać wykorzystana do produkcji zbiorników na ropę naftową.

Stal nierdzewna – jak powstaje?

Wytworzenie stali nierdzewnej jest procesem, w którym dochodzi do połączenia metali żelaza i węgla w postaci stopu. Uzyskanie popularnej „nierdzewki” wiąże się z wprowadzeniem do procesu dodatkowych pierwiastków, dzięki którym stal zyskuje specyficznej właściwości.

Artykuł powstał we współpracy z firmą virgamet.pl.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
9 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.